Türkiye’nin Menbiç’e operasyonu ABD’yi köşeye sıkıştırdı

yazar:

kategori:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusunu işaret ederek Menbiç’e harekat sinyali vermesi üzerine, ABD yönetimi bölgedeki askerlerini çekme kararı aldı.

ABD yönetiminin Suriye’deki askerlerini çekme kararı, dünya kamuoyunda şok etkisi yarattı. Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’yi askeri anlamda destekleyen ABD yönetimi, Türkiye’den kararlı şekilde yükselen Fırat’ın doğusuna operasyon çıkışlarının ardından askerini çekme kararı aldı.

Trump yönetiminin Suriye’nin kuzeyindeki askerlerini çekeceğini açıklamasının ardından, bu çekilmenin ne şekilde gerçekleşeceği merak ediliyor. ABD Dışişleri’nden gelen, “24 saat içinde çekileceğiz” açıklamasının ardından, Türkiye’nin bu süre zarfında operasyon için düğmeye basacağı iddia ediliyor.

Teröristlerin çok güvendiği ABD askeri, 24 saat içinde bölgeden ayrılacak

ABD, ORTADOĞU HEFEDLERİNDEN VAZ MI GEÇİYOR?

Suriye iç savaşına müdahil olan ABD yönetimi, bölgede terör örgütü PKK’nın uzantılarıyla yakın temasa girerek SDG (Suriye Demokratik Güçleri) adında silahlı grupları askeri yönden destekledi. Ana omurgasını terör örgütü YPG’nin oluşturduğu SDG için müttefiği Türkiye’yi karşısına almaktan çekinmeyen ABD’nin, bölgeden çekilme kararı SDG cephesinde ‘ihanet’ olarak yorumlanırken, Amerikan yönetiminin Ortadoğu’daki hedeflerinden vazgeçip, geçmediği tartışılıyor.

TRUMP ASKERİ HARCAMALARI KISMAKTAN YANA

ABD Başkanı Trump, göreve geldiği ilk günden bu yana askeri harcamaları kısmaktan yana tavır almıştı. Nisan ayında Suriye’deki askerleri çekeceklerini açıklayan Trump, yapılan askeri harcamaların faturasını Suudi Arabistan yönetimine kesmek istemişti. “Bizi bölgede istiyorsanız, para gönderin.” gibi net ifadeler kullanan Trump, beklediği desteği alamayınca bölgeden çıkmaya karar verdi.

Öte yandan Türkiye’den gelen şok ve baskın harekat açıklaması, ABD cephesinde paniğe neden oldu. Olası Türk-Amerikan çatışması, Trump’ı ABD kamuoyu karşısında oldukça güç duruma düşürecekti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.