Japonya ticari balina avına izin verdi

yazar:

kategori:

Japonya yönetimi Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu’ndan çıkma kararı aldığını duyurdu. Ülkede 30 yıldan bu yana yasak olan ticari balina avı, Temmuz 2019’dan itibaren yasal hale gelecek. Japon yönetiminin bu kadarı sonrası ülkede balinalar yeniden ticari amaçlı avlanabilecekken, çevreciler bu karara son derece tepkili.

Çevrecilerin tepkilerine kulak asmayan Japon yönetini balina avının yeniden başlayacağını duyurdu. Uluslararası Balina Avcılığı’nda yer alan Japonya, ‘bilimsel amaçlı’ olduğu gerekçesiyle balina avına devam etmesi nedeniyle sık sık eleştiriliyordu. Çevreci örgütler ve hayvan hakları savunucuları, balina avlayan Japon balıkçıların gemilerini engellemeye çalışıyordu. Japon yönetiminin komisyondan ayrılması nedeniyle ‘bilimsel amaçlı balina avlamasına’ müsaade edilmeyeceği öğrenildi.

Japonya’nın balina avının önünü açan düzenlemesi tepkiyle karşılandı

İLK TEPKİ AVUSTRALYA’DAN GELDİ

Japonya’nın komisyondan çıkma kararına ilk tepki Avustralya’dan geldi. Avustralya’daki Uluslararası İnsan Toplumu Başkanı, Japon yönetiminin kararını ‘hayal kırıklığı’ olarak değerlendirirken, “Ticari ve bilimsel amaçlı balina avına kesinlikle karşıyız.” ifadelerini kullandı.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Wiston Peters ise “Balina avcılığı modası geçmiş ve gereksiz bir eylem. Japonya’nın kararını tekrar gözden geçirmesini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.