Türkiye ile Avrupa Birliği arasında son dönemde duraksayan temaslar, masadaki mevcut sorunların çözüme kavuşmaması nedeniyle aşılamıyor.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik girişimleri sürerken, masada bulunan FETÖ ile mücadele, Türk vatandaşlarına vize serbestisi ve yargı reformu gibi başlıklarda taraflar henüz anlaşma sağlayamadı.
Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerini değerlendiren Türk yetkililer, AB’den gelen ‘ayrıcalıklı ortaklık’ gibi önerilerin, mevcut durumdan fazlasını vermeyeceğini ifade ederek, Türkiye’nin tavrını ortaya koydu.
TÜRKİYE, AB’Yİ İSTEMİYOR GÖRÜŞÜ YANLIŞ
Türkiye ile AB ilişkilerindeki son durumu değerlendiren Türk yetkililer, Türkiye’nin AB’yi istemediği görüşünün yanlış olduğunu kaydetti. Brexit örneğini veren Türk yetkililer, ‘ayrıcalıklı ortaklık’ gibi formüllerin Türkiye’ye fazlasını sunmayacağı görüşünde.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Türkiye’yi siyasi denetim sürecine alması ise masadaki bir başka sorun olarak yetkililerin gündeminde. Türk yetkililere göre Türkiye’de OHAL’in kalkması ve OHAL Komisyonu’nun kurulması denetimden çıkmak adına atılan önemli adımlardan.

VİZE SERBESTİSİ ÇÖZÜM BEKLİYOR
Türkiye ile AB arasındaki masada bulunan bir diğer dosya ise vize serbestisi. Çözüme yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Türk yetkililer, Türkiye bütün şartları tamamlasa da vize serbestisinin çıkmayacağını düşünüyor. Çünkü vize serbestisi için Avrupa Parlamentosunda oy çokluğu şartı bulunuyor. Yetkililerin beklentisine göre 2019 sonuna kadar vize serbestisi çözüme kavuşmayacak.