Mıng Vancou’nun gözaltına alınması Çin’i ayağa kaldırdı

yazar:

kategori:

Çinli teknoloji devi Huawei’in patronunun kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü olan Mın Vancou’nun Kanada’da gözaltına alınması, Çin ve Kanada’yı karşı karşıya getirdi.

Çin yönetimi Kanada’da gözaltına alınan Mıng vancou’nun ardından Kanada yönetimine sert tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin’deki Kanada Büyükelçisini ‘acil’ olarak bakanlığa çağırdı ve Mın Vancou’nun serbest bırakılması yönündeki talebini sert ifadelerle dile getirdi. Kanada yönetimini doğrudan sorumlu tutan Pekin, ABD’nin talebi doğrultusunda gerçekleşen gözaltının hukuki bir gerekçesinin bulunmadığını öne sürdü.

Huawei Mali İşler Direktörü Mıng Vancou aynı zamanda şirket sahibinin kızı

CİDDİ SONUÇLARI OLUR

Çin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Kanadalı büyükelçi sert ifadelerle uyarıldı. Mıng Vancou’nun serbest bırakılmasını isteyen Çin yönetimi, gözaltı kararını protesto etti. Bakanlığın, Kanada yönetimini ‘gözaltının sonuçları olur’ şeklinde uyardığı da gelen bilgiler arasında.

Gözaltına alınan Mıng Vancou’nun yasal haklarının ihlal edildiğini savunan Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Lı, gözaltı için ‘mantıksız ve tolere edilemez’ ifadelerini kullandı.

KANADA BUNA KATLANACAK

Çin Dışişleri Bakanı Yarcımcısı Lı, yaptığı açıklamada, “Kanada, gözaltına aldığı kişiyi derhal serbest bırakmalı. Kişinin yasak hakları ciddiyetle sağlanmalı. Aksi takdirde Kanada yönetimi için ciddi sonuçlar doğuracak.” şeklinde sert bir açıklama yayınladı.

Öte yandan Kanada’nın Vancouver kentinde gözaltına alınan Mıng, Washington’un talebi üzerine gözaltına alınması ABD ve Çin arasındaki ekonomik krizi başka bir boyuta taşıdı. G20 Liderler Zirvesi için Arjantin’de bulunan ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, küresel çapta etkileri olan ekonomik savaşı bitirmeye yönelik karşılıklı niyet belirtmişti. İki liderin görüşmesi sırasında gerçekleşen tutuklama zamanlaması itibariyle hayli dikkat çekici. 


Şi Cinping ve Donald Trump

Konuyu yakından takip eden Çin basını, ABD yönetiminin Çin’i baskı altına almak için müttefikleriyle kapalı kapılar ardında görüşmeler yaptığını öne sürdü. Çin basınında yer alan haberlere göre Trump, bir yandan Şi Cinping’e dost eli uzatırken, diğer yandan müttefiklerini Çin’e baskı yapmak için zorluyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.