Mars’ta içi buz dolu kreter bulundu

yazar:

kategori:

15 yıl önce Mars’a gönderilen Mars Express isimli keşif aracı kızıl gezegende içi buz dolu kriter görüntüledi. Mars’taki donmuş göl, devasa bir buz pateni pistini andırıyor.

Bilim dünyası son yıllarda ‘Mars’ta hayat var mı?’ sorusunun yanıtını arıyor. 15 yıl önce Mars’a gönderilen Mars Express isimli keşif aracının merkeze gönderdiği görüntüler, bilim dünyasını heyecanlandırdı.

Mars’ta hayat var mı sorusu henüz net olarak yanıtlanmasa da ipuçları her geçen güç bu olasılığı arttırıyor. Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2003 yılında Mars’a gönderilen keşif aracı, donmuş bir gölün görüntülerini dünyaya yolladı. ‘Korolev’ adı verilen 82 kilometre çapındaki devasa göl, 2 kilometre derinliğinde.

Mars Express tarafından görüntülenen Kolorev kreteri, dev bir buz pateni pistini andırıyor

DEVASA BİR BUZ PATENİ PİSTİ

Korolev adı verilen devasa kreter, buz pateni pistini andırıyor. Uzmanlar Korolev’in üzerinden geçen havanın soğuyarak bulut haline dönüştüğü, bu bulutun da but kütlesi üzerinde katman haline geldiğini söylüyor.

Kreter üzerinde katman görevi gören bulutlar, bu kütlesinin bozulmasını engelliyor. Bu sayede dev Korolev kreterinin pürüzsüz yüzeyi hiç değişmeden kalıyor.

15 YILLIK KEŞİF

Fotoğrafı görüntüleyen Mars Express isimli keşif aracı 2003 yılında fırlatıldıktan 6 ay sonra Mars’ın yörüngesine oturmuştu. O tarihi günün 15’inci yıl dönümünde gelen bu fotoğraf, buz gölünün farklı açılardan çekilmiş görüntülerinin birleştirilmesiyle oluşturuldu.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.