dha

Görme engelli kadın sporcu judoyla hayata tutundu

yazar:

kategori:

Sivaslı Gülten Kangal’ın başarı hikayesi film senaryolarına konu olacak cinsten. 1998 yılında henüz 10 yaşındayken yanlış tedavi nedeniyle gözlerini kaybeden Kangal, halter ve judo sporları sayesinde hayata yeniden tutuncu. Profesyonel bir sporcu olmayı kafaya koyan görme engelli kadın, katıldığı turnuvalarda altın madalyaları toplayarak Türkiye Şampiyonu oldu. Halterde Türkiye Şampiyonluğu ve judoda Türkiye İkinciliği elde eden 30 yaşındaki kadın, “Bir sürü madalya getirdim ama toplumda her zaman ‘engelli’ olgusu var.” diye konuştu.

20 yıldır gözleri görmeyen Gülten Kangal, katıldığı sivil toplum kuruluşları ve dernekler sayesinde toplumdan kopmadı. Görme yetisini kaymetmesi nedeniyle kendisini toplumdan soyutladığını belirten genç kadın, derneğe katılma kararının hayatının dönüm noktası olduğunu ifade etti. “Koskoca Sivas’ta bir tek ben mişim gibi hissetmeye başladım.” diyen Kangal, “Daha sonra karar verdim ve derneğe giderek üye oldum. Bu derneğin bana çok büyük katkıları oldu.” dedi.

(FOTO:HUSNU UMIT AVCI/SIVAS-DHA)

TOPLUM ENGELLİ BİREYLERE KARŞI BİLİNÇLENMELİ

Katıldığı dernekte farklı meslek gruplarından farklı insanların da olduğunu gören Gülten Kangal, yalnızlık hissini o an terk ettiğini söyledi. “Daha sonra karar verdim ve derneğe giderek üye oldum. Bu derneğin bana çok büyük katkıları oldu.” diyen genç kadın, Cumhuriyet Üniversitesi Beden Eğitimi Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nde eğitim almaya başladı.

Milli sporcu görme engeline rağmen, hayattan kopmadan katıldığı turnuvaları ve kazandığı madalyalara rağmen toplumdaki ‘engelli’ önyargısını kıramamaktan şikayetçi.

“İnsanların bakış açıları çok farklı. En basiti gördüğünüz gibi bir sürü madalyalar getirdim ama toplumda her zaman ‘engelli’ olgusu var. Bu beni rahatsız ediyor. ” diyen Kangal, toplumun engelli bireyler konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.