Cep telefonu ve tabletler çocukların gözlerini bozuyor

yazar:

kategori:

Çağımızın en popüler icatlarından akıllı telefonlarla ilgili uzmanlardan yeni bir uyarı geldi. Akıllı telefon ve tabletlerin dijital ekranlarının göz sağlığını tehdit ettiği ortaya çıktı. Japonya’da bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre akıllı cep telefonlarına uzun süre bakan çocukların gözleri erken yaşta bozuluyor.

Araştırmayı yapan Japonya Eğitim, Kültür, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın elde ettiği sonuçlara göre lisede yüzde 67’lere, ilkokul çağındaki çocuklarda ise yüzde 38’lere varan bir oranda göz ve görme bozuklukları meydana geliyor. Yapılan görme taramasında, tam ve sağlıklı görüşe sahip olmaları gereken çocukların beklenen seviyenin altında kalığı ortaya çıktı.

Uzmanlara göre ekran başında geçirilen saatler, çocukların göz sağlığını olumsuz etkiliyor

SÜRE ARTTIKÇA OLUMSUZ ETKİ ARTIYOR

Uzmanlar sadece akıllı telefon ekranlarının yanı sıra televizyon, tablet ve bilgisayar ekranlarının da çocukların görme kalitesini olumsuz etkilediğini vurguluyor. Uzmanlara göre cep telefonu, bilgisayar ve tablet başında geçirilen süre ne kadar artarsa, çocukların gözleri de o kadar bozuluyor. Başlangıçta kendini ‘göz yorgunluğu’ olarak kendini gösteren rahatsızlık, göz bozukluğuna yatkın olan çocuklarda daha ciddi sorunlara neden olabiliyor.

ÇOCUKLARIN SAATLERCE EKRAN BAŞINDA KALMASI DOĞRU DEĞİL

Anne ve babalara uyarılarda bulunan uzmanlar, çocukların saatlerce ekran başında kalmalarının başta göz sağlığı açısından olumsuz sonuçlarının olduğunu vurgularken, “Özellikle ilkokul çağındaki çocukların günde 40-45 dakikadan fazla dijital ekrana maruz kalmaması önerilir.” ifadelerini kullandı.

Yetişkinler için de benzer durum söz konusu. İş gereği saatlerini ekran karşısında harcayan yetişkinlerin de ekran başında geçirdikleri bir saatlik sürenin ardından 5 ila 10 dakika kadar mola vermesi öneriliyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.