Askerlik borçlanması yeni yılda katlanacak

yazar:

kategori:

Yeni yılda asgari ücret, yapılan yüzde 26’lık artış net iki bin 20 TL’ye çıktı. Bu rakam asgari ücretle belirlenen bir çok ödeme ve alacağın da artmasına neden oldu. Emeklilik planları yapanların 18 aylık askerlik ücreti borcu da artacak kalemler arasında yer alıyor. Askerlik borçlanmasını en düşük primden yatıranların maliyeti 11 bin 691 liradan, 14 bin 731 liraya yükselecek. Yeni yılda askerlik borçlanması ödeyecek olan vatandaş böylelikle 3 bin 40 TL fazla ödeme yapmış olacak.

Kadın çalışanlar da doğum sonrası çalışmadığı süreyi borçlanabiliyor. Her çocuk için 2 yıl olmak üzere, toplamda 6 yıl borçlanma imkanı var. Yeni asgari ücretle, doğum izni borçlanması da artış gösterdi. Yeni yılda çocuk başına borçlanma maliyeti 4 bin 53 TL artacak. Buna göre 15 bin 588 lira olan doğum borçlanması 1 Ocak 2019’dan itibaren 19 bin 641 liraya çıkacak.

GSS PRİMLERİ DE ARTIYOR

Genel Sağlık Sigortasi (GSS) primleri de artacak kalemler arasında yer alıyor. Sigortalı bir işte çalışmayanlar gelir testinde devlet desteği hakkı kazanmadıysa GSS primlerini kendisi ödüyor. Aylık 60,89 TL olan GSS aylık prim borcu, yeni yılda 76,74 TL’ye çıkacak.

Yeni asgari ücretle tüm çalışanlara ödenen asgari geçim indirimi de artacak. 1 Ocak 2019 itibariyle bekar bir asgari ücretliye ödenen asgari geçim indirimi 191,85 lira olacak. Evli, eşi çalışmayan ve çocuksuz sigortalıya ise 230,22 lira asgari geçim indirimi ödenecek.

Bir çocuklu ve eşi çalışmayan işçiler  259 lira, eşi çalışmayan 2 çocuklu işçiler 287 lira ve eşi çalışmayan 3 çocuklu işçiler 326,15 lira asgari geçim indirimi alacak.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.