Ticari uyuşmazlık davalarında yeni dönem

yazar:

kategori:

Ticari davalarla ilgili yeni bir düzenleme hayata geçiriliyor. İş uyuşmazlıklarında mahkemeden önce arabuluculara giden taraflar, ticari uyuşmazlıklarda da arabuluculara başvuracak. Taraflar, 2 ay içinde uzlaşamaz ise konu mahkemeye taşınacak.

Yeni yılla birlikte arabuluculuk uygulamasının uygulandığı alanlar da genişledi. Zorunlu arabuluculuk uygulaması ticari davalarda da geçerli olacak. Yeni düzelemeyle arabulucudan önce mahkemeye yapılan ticari dava başvuruları reddedilecek. Bankalar ile müşterileri aralarındaki uyuşmazlıklar da arabuluculuk uygulamasının kapsamı alanına alındı. Çoğunluklu olarak, alacaklı tazminat davalarında mahkemeden önce uzlaşma sağlanabilmesi için arabulucuların kapısı çalınacak.

İŞ DAVALARIYLA BENZER PROSEDÜR

Ticari davalarla ilgili hayata geçirilen arabuluculuk düzenlemesinde, iş davalarıyla benzer prosedür izlenecek. Uyuşmazlığın taraflarından birinin yapacağı başvuru sonrası bir arabulucu atanacak. Arabulucu, tarafları uzlaştırmak için 2 ay çalışacak. Uzmanlar, ticari davalarla ilgili arabuluculuk süresinin 6 hafta olduğunu savunurken, 2 haftalık bir ek sürenin de söz konusu olabileceğini söylüyor.

Ticari davalardaki arabuluculuk uygulamasının uyuşmazlık yaşanan dosyaların yüzde 90’ında olumlu sonuç vermesi bekleniyor.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.