Paket gıdalar çocuklarda obeziteye neden oluyor

yazar:

kategori:

Uzmanların çağın hastalığı olarak nitelendirdiği obezite özellikle çocukları tehdit ediyor. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili okullarda bir dizi yeni tedbir alacak.

Araştırmalara göre obeziteye yakalanan yetişkinlerin 4’te 1’i bu hastalığa çocukluk döneminde yakalanıyor. Uzmanlar, bu nedenle çağın hastalığı olarak nitelendirdikleri obezitenin, özellikle çocukları tehdit ettiğini söylüyor. 

Sağlık Bakanlığı’nın obeziteyle ilgili paylaştığı rakamlara göre, Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i obezite hastası. Uzmanlar, obezite hastalığının genetik olabileceğine dikkat çekerken en büyük etkeninin yanlış beslenme kaynaklı olduğunu savunuyor.

Uzmanlar çocuklarda fast food tüketimi konusunda uyarıyor

FAST-FOOD TÜKETİMİ UYARISI

Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, çocukların büyük keyifle tükettiği fast-food menülerle ilgili uyarıda bulundu. Mihmanlı, “Fast-food tüketimi haftada 2’yi geçmemeli.” derken, en önemli etkenin menüler olduğunu söyledi.

Uzmanlar fast-food ürünlerinin yanında servis edilen patates kızartması ve gazlı içeçekler konusunda uyarıyor. Çünkü bu ürünler yüksek oranda yağ ve şeker içermesi nedeniyle sağlığı doğrudan tehdit ediyor. 

OBEZİTE ŞEKER VE TANSİYONA YOL AÇIYOR

Obezite hastalığının bir diğer etkeni ise genetik. Anne ve babanın obez olmasıi çocuğunda obez olmasına neden olabiliyor. Araştırmalara göre obez yetişkinlerin 4’te 1’i çocukken de obezdi.

Prof. Dr. Mihmanlı’ya göre okul kantinlerinde su ve sütten başka bir içecek satılmamalı. Özellikle paketlenmiş gıdalar konusunda uyarıda bulunan Mihmanlı, bu ürünlerde yer alan trans yağlar ve fruktoz çocukların sağlığını tehdit ediyor.

OBEZ ÇOCUKLAR DAHA ÇOK HAREKET ETMELİ

Prof. Dr. Mihmanlı’ya göre her çocuğun günlük alması gereken kalori miktarı farklı. “Obezite hastalığına yakalanan çocuklar, diğer çocuklara göre daha çok hareket etmeli” diyen Mihmanlı, “Çocuklar normal oyun sahalarına gönderilsin, sokak ve bahçe oyunlarına özendirilsin.” ifadelerini kullandı. 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.